Öko Titán Bt. - Elérhetőségek:

3528 Miskolc, Kisfaludy 3. Telefon: 70/364-1982 Telefon/Fax: 46/781-979 e-mail: okotitan@gmail.com

Keresés a webhelyen:

Aktuális:

Ma 2024. június 12., szerda, Villő napja van. Holnap Antal és Anett napja lesz.

Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari létesítményeknek

Kötelező biztosítást kell kötniük a jövőben az olyan ipari létesítményeknek, amelyeknél a működés során esetlegesen veszélyes anyagok juthatnak ki a környezetbe. Az erről szóló törvény a jövő év elején kerülhet az Országgyűlés elé – jelentette be Illés Zoltán. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára hozzátette: a befizetett összeg a tervek szerint egy alapot képez majd a biztosító társaságoknál és ebből fizetik egy esetleges katasztrófa kárelhárítási költségeit.

A kötelező biztosítás a környezeti- és a magánszemélyeknek okozott károkra is kiterjed majd. Illés Zoltán kijelentette: erre azért van szükség, hogy az államnak ne az adófizetők zsebéből kelljen a költségeket fizetnie.

A környezetügyért felelős államtitkár az „Ipari balesetek” című konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a MAL Zrt. biztosítása 10 millió forint volt, a vörösiszap-katasztrófa során keletkezett kár pedig mintegy 35 milliárd forint. Illés Zoltán beszélt arról is, hogy az ipari katasztrófák hirtelen következnek be, rövid idő alatt nagy pusztítással járnak, a következmények felszámolása pedig hosszú ideig tart.

Illés Zoltán, Bakondi György (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Egységes hatóság keretében szükséges ellátni a veszélyes üzemek hatósági felügyeletét – jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Bakondi György az új katasztrófavédelmi törvénnyel kapcsolatban elmondta: a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknek éves nettó árbevételük 0,1 százalékát kell befizetniük.

Az OKF főigazgatója kiemelte azt is, hogy kibővült a katasztrófavédelem jogköre a vasúti, vízi és légi veszélyesanyag-szállításra is. Bakondi György beszélt a polgári védelmi rendszer átalakításáról, amelynek célja, hogy azonnal és a megfelelő eszközökkel reagáljon a szervezet veszély esetén.

Október 4-én lesz egy éve, hogy a MAL Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja átszakadt. A kazettából kiömlő, jelentős mennyiségű, magas pH értékű vörösiszap elöntötte a szomszédos Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan kórházba kerültek.

 

 

[Forrás: www.kormany.hu]